Dostawy i szkolenia z użytkowania pierwszych Kontenerowych Kuchni Polowych nowej generacji dla Wojska
17.01.2024
ZURAD rozpoczął pierwsze szkolenia z obsługi teoretycznej i praktycznej nowoczesnych Kontenerowych Kuchni Polowych KKP-200. Pierwsze szkolenia odbyły się w 9. Batalionie Dowodzenia w Olsztynie.
KKP-200 nowej generacji jest wysoko wyspecjalizowaną mobilną kuchnią, w której każdy element wyposażenia ma swoje miejsce usytuowania, wynikające z obowiązujących przepisów sanitarnych, bezpieczeństwa i ergonomii pracy. Kontener przystosowany jest do żywienia (przygotowywania i wydawania posiłków) zgodnie ze sposobami przewidzianymi przez aktualne „Przepisy o działalności służby żywnościowej DU-4.21.1(B)” z wykorzystaniem posiłków:
- gotowanych, przygotowywanych z produktów świeżych,
- gotowanych, przygotowywanych z produktów konserwowych,
- przygotowanych z grupowych racji żywnościowych (szczególnie rekomendowana, nawet do 800 osób)
- wydawanych w postaci suchego prowiantu
Wyposażenie kuchni, w tym rozmiary urządzeń technologicznych są przystosowane do automatycznego podgrzewania konserw warzywno-mięsnych, warzywnych, bezmięsnych, dodatków węglowodanowych oraz zup, które posiadają standard GN.
Pomieszczenia i wyposażenie technologiczne zaprojektowano dodatkowo zgodnie z wymogami systemu HACCP (obrona przed nieumyślnym skażeniem produktu), wyposażone dodatkowo w elementy (dekontaminacja) wspomagające system Food Defence (obrona przed umyślnym skażeniem produktu).
Kontener zabezpiecza wyserwowanie jednorazowo nawet do 800 posiłków przy odpowiednim skonfigurowaniu wyposażenia z możliwością rozbudowy o kolejne moduły o dedykowanych funkcjonalnościach.