Kontenerowa Kuchnia Polowa KKP-200 – kontener żywieniowy nowej generacji o wysokiej wydajności z możliwością automatycznej dekontaminacji
![](https://zurad.com.pl/wp-content/uploads/2023/04/MPZ200.png)
jest wysoko wyspecjalizowaną mobilną kuchnią, w której każdy element wyposażenia ma swoje miejsce usytuowania, wynikające z obowiązujących przepisów sanitarnych, bezpieczeństwa i ergonomii pracy. Kontener przystosowany jest do żywienia (przygotowywania i wydawania posiłków) zgodnie ze sposobami przewidzianymi przez aktualne „Przepisy o działalności służby żywnościowej DU-4.21.1(B)” z wykorzystaniem posiłków:
- gotowanych, przygotowywanych z produktów świeżych,
- gotowanych, przygotowywanych z produktów konserwowych,
- przygotowanych z grupowych racji żywnościowych (szczególnie rekomendowana, nawet do 800 osób)
- wydawanych w postaci suchego prowiantu
Wyposażenie kuchni, w tym rozmiary urządzeń technologicznych są przystosowane do automatycznego podgrzewania konserw warzywno-mięsnych, warzywnych, bezmięsnych, dodatków węglowodanowych oraz zup, które posiadają standard GN.
Pomieszczenia i wyposażenie technologiczne zaprojektowano dodatkowo zgodnie z wymogami systemu HACCP (obrona przed nieumyślnym skażeniem produktu), wyposażone dodatkowo w elementy (dekontaminacja) wspomagające system Food Defence (obrona przed umyślnym skażeniem produktu).
Przygotowanie i wydawanie posiłków
Kontener zabezpiecza wyserwowanie jednorazowo nawet do 800 posiłków przy odpowiednim skonfigurowaniu wyposażenia z możliwością rozbudowy o kolejne moduły o dedykowanych funkcjonalnościach.
![](https://zurad.com.pl/wp-content/uploads/2023/04/017_mobilna_kuchnia_ZURAD_w-1024x683.jpg)
Kuchnia kontenerowa zbudowana jest na bazie kontenera 1C (możliwa zmiana na 1CC ale ta wersja wymaga pozwoleń przewozowych przy transporcie wojskowym) który spełnia wymagania PN-ISO 668:1999; PN-ISO 3874:1999 i PN ISO 1496:1999.
Kuchnia jest podzielona na dwa odseparowane przedziały:
- przedział roboczy do przygotowania posiłków,
- przedział techniczny.
Obsługa funkcji kontenera realizowana jest z jednego panelu (zasilanie główne, oświetlenie zasadnicze i pomocnicze, lampy UV-C).
Ze względu na specyfikę promieniowania UV-C system jest całkowicie zabezpieczony przed niepożądanym włączeniem lub innymi możliwymi błędami popełnianymi przez obsługę.
![](https://zurad.com.pl/wp-content/uploads/2023/04/023_mobilna_kuchnia_ZURAD-UVw-683x1024.jpg)
Kuchnia posiada autorski system odkażania pomieszczeń światłem ultrafioletowym UVC, który pozwala wyeliminować wszystkie patogeny na powierzchniach roboczych. Dodatkowo kontener posiada zabezpieczenie przed niepożądanym wejściem personelu w czasie dekontaminacji.
Nowością jest zastosowane ogrzewanie za pomocą paneli na podczerwień z funkcją stand-by do utrzymywania minimalnej temperatury, przeciwdziałając zamarzaniu instalacji wodno-kanalizacyjnej i prawidłowego działania podzespołów elektronicznych (w przypadku przechowywaniu w otoczeniu zewnętrznym).
Montaż i demontaż zestawu i warunki pracy
Czas rozwinięcia zestawu w wykonaniu standardowym i osiągnięcia przez niego gotowości do pracy wynosi średnio do 1 godziny.
Czas zwinięcia i osiągniecie gotowości do transportu nie przekracza średnio do 2 godzin. Czasy te uzależnione są przede wszystkim od warunków terenowo-klimatycznych oraz stopnia wyszkolenia obsługi.
Galeria zdjęć
Broszura (pdf)