Kontenerowa Kuchnia Polowa KKP-200 – kontener żywieniowy nowej generacji o wysokiej wydajności z możliwością automatycznej dekontaminacji
jest wysoko wyspecjalizowaną mobilną kuchnią, w której każdy element wyposażenia ma swoje miejsce usytuowania, wynikające z obowiązujących przepisów sanitarnych, bezpieczeństwa i ergonomii pracy. Kontener przystosowany jest do żywienia (przygotowywania i wydawania posiłków) zgodnie ze sposobami przewidzianymi przez aktualne „Przepisy o działalności służby żywnościowej DU-4.21.1(B)” z wykorzystaniem posiłków:
- gotowanych, przygotowywanych z produktów świeżych,
- gotowanych, przygotowywanych z produktów konserwowych,
- przygotowanych z grupowych racji żywnościowych (szczególnie rekomendowana, nawet do 800 osób)
- wydawanych w postaci suchego prowiantu
Wyposażenie kuchni, w tym rozmiary urządzeń technologicznych są przystosowane do automatycznego podgrzewania konserw warzywno-mięsnych, warzywnych, bezmięsnych, dodatków węglowodanowych oraz zup, które posiadają standard GN.
Pomieszczenia i wyposażenie technologiczne zaprojektowano dodatkowo zgodnie z wymogami systemu HACCP (obrona przed nieumyślnym skażeniem produktu), wyposażone dodatkowo w elementy (dekontaminacja) wspomagające system Food Defence (obrona przed umyślnym skażeniem produktu).
Przygotowanie i wydawanie posiłków
Kontener zabezpiecza wyserwowanie jednorazowo nawet do 800 posiłków przy odpowiednim skonfigurowaniu wyposażenia z możliwością rozbudowy o kolejne moduły o dedykowanych funkcjonalnościach.
Kuchnia kontenerowa zbudowana jest na bazie kontenera 1C (możliwa zmiana na 1CC ale ta wersja wymaga pozwoleń przewozowych przy transporcie wojskowym) który spełnia wymagania PN-ISO 668:1999; PN-ISO 3874:1999 i PN ISO 1496:1999.
Kuchnia jest podzielona na dwa odseparowane przedziały:
- przedział roboczy do przygotowania posiłków,
- przedział techniczny.
Obsługa funkcji kontenera realizowana jest z jednego panelu (zasilanie główne, oświetlenie zasadnicze i pomocnicze, lampy UV-C).
Ze względu na specyfikę promieniowania UV-C system jest całkowicie zabezpieczony przed niepożądanym włączeniem lub innymi możliwymi błędami popełnianymi przez obsługę.
Kuchnia posiada autorski system odkażania pomieszczeń światłem ultrafioletowym UVC, który pozwala wyeliminować wszystkie patogeny na powierzchniach roboczych. Dodatkowo kontener posiada zabezpieczenie przed niepożądanym wejściem personelu w czasie dekontaminacji.
Nowością jest zastosowane ogrzewanie za pomocą paneli na podczerwień z funkcją stand-by do utrzymywania minimalnej temperatury, przeciwdziałając zamarzaniu instalacji wodno-kanalizacyjnej i prawidłowego działania podzespołów elektronicznych (w przypadku przechowywaniu w otoczeniu zewnętrznym).
Montaż i demontaż zestawu i warunki pracy
Czas rozwinięcia zestawu w wykonaniu standardowym i osiągnięcia przez niego gotowości do pracy wynosi średnio do 1 godziny.
Czas zwinięcia i osiągniecie gotowości do transportu nie przekracza średnio do 2 godzin. Czasy te uzależnione są przede wszystkim od warunków terenowo-klimatycznych oraz stopnia wyszkolenia obsługi.
Galeria zdjęć
Broszura (pdf)